Virtual Console, vad är det?

Här får du svar på allt som har med Virtual Console att göra. Klicka bara på en rubrik du tycker ser intressant ut så kan du läsa vidare.
  • Vad är Virtual Console? Namnet säger mig ingenting!

Virtual Console är namnet på den emulator som finns inbyggd i Wii och Nintendo 3DS. En emulator har den funktionen att den "låtsas" vara en annan konsol. Säg till exempel att du spelar NES-spelet Super Mario Bros. 3 på Wii, via emulatorn Virtual Console. NES-spelet "luras" och tror att det spelas på en NES, fast det egentligen spelas på Wii med hjälp av Virtual Console.

• Vilka format kan Virtual Console emulera?

Virtual Console på New Nintendo 3DS erbjuder spel från följande plattformar

• Game Boy
    • Game Boy Color
    • Game Gear
    • Nintendo Entertainment System (NES)
    • Super Nintendo Entertainiment System (SNES)
    • Game Boy Advance

Virtual Console på Wii U erbjuder spel från följande plattformar

• Nintendo Entertainment System
    • Super Nintendo Entertainment System
    • Nintendo 64
    • Game Boy Advance
    • Nintendo DS
    • TurboGrafx-16

Virtual Console på Wii låter dig spela spel från följande format

• NES (Nintendo Entertainment System)
    • SNES (Super Nintendo Entertainment System)
    • Nintendo 64
    • SEGA Master System
    • SEGA Mega Drive
    • Turbografx
    • TurboDuo
    • NEOGEO
    • Commodore 64
    • Virtual Console Arcade (arkadspel)

Virtual Console på Nintendo 3DS erbjuder spel från följande format

• Game Boy
    • Game Boy Color

Tänk på att alla spel från alla konsoler inte finns tillgängliga.

• Hur får jag tag på Virtual Console-spel?

Virtual Console-spel köps och laddas ner via Nintendo eShop.

Observera att spelen kommer att lagras på din konsol så se till att du har plats kvar innan du köper dem. Oftast är det dock inga problem för de flesta Virtual Console-spelen tar inte upp så mycket plats.

• Vad händer med mina Virtual Console-spel om min konsol går sönder eller om jag köper en ny?

Wii U och Nintendo 3DS

Vänligen kontakta vår serviceavdelning på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Wii

Alla Virtual Console-spel du har laddat ned är kopplade till ett onlinekonto. Om din konsol skulle gå sönder hjälper vi dig gratis att få tillbaka alla spel du har laddat ned till den nya konsolen! Det viktiga är att du uppger den gamla konsolens registreringsnummer (det finns ett unikt sådant på alla Wii-konsoler) så att vi kan visa Nintendo vilket konto som tillhör just dig.

Observera att vi INTE kan hjälpa dig om du själv har meckat med din konsol och installerat program och/eller hårdvara som inte är licensierade av Nintendo.

Om du av någon anledning skaffar en ny Wii-konsol och vill föra över alla spel du laddat ned måste du skicka in BÅDA konsolerna till oss. Observera då att de båda Wii-konsolerna måste vara i samma färg. Det går alltså att flytta nedladdade spel mellan exempelvis två vita Wii, men inte mellan en vit och en svart Wii. Du står för frakten till oss, vi fixar överföringen och står för frakten tillbaka till dig utan kostnad. Innan du skickar in konsolerna till oss måste du dock höra av dig till oss viaDen här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Om du råkat radera ett spel av misstag kan du enkelt ladda ned det igen på egen hand. När du laddar ned ett Virtual Console-spel köper du egentligen inte spelet, utan en licens för att få ha spelet på din Wii-konsol. Det innebär att du kan ladda ned det hur många gånger du vill utan att det kostar något extra.

OBS! Sparfiler till Virtual Console-spel går inte att rädda om din konsol gått sönder! Sparfilerna innehåller data om hur långt du har kommit i spelet och är inte samma sak som spelfilerna vars data utgör själva spelet.

• Jag har en stor fin LCD/LED/Plasma-skärm men när jag försöker spela Virtual Console-spel på min Wii så hör jag bara ljud men ser ingen bild.

Spelar du spel från NES, SNES, SEGA Master System eller SEGA Mega Drive på en LCD- eller plasma-tv kan det hända att bilden inte visas som den ska. Följ dessa fyra, enkla steg i ordning för att lösa dina problem:

1. Prova att ändra signaltyp. Detta gör du genom att trycka på HOME-knappen och sedan välja "Operations Guide". Nu ansluter du en Nunchuk till Wii Remote (om den inte redan är ansluten förstås) och trycker in Z-knappen, A-knappen och knapp 2 samtidigt. Ett litet ljud hörs om signaltypen har ändrats. Observera att inte alla spel stöder inte denna funktion.
    2. Prova att byta komponentkabeln (om Wii-konsolen är ansluten till din tv med en sådan kabel) mot den medföljande kompositkabeln.
    3. Om möjligt, prova att spela på en annan tv.
    4. Om alla tre förslag misslyckas är du välkommen att kontakta Bergsala Service Center.
  • Vilka handkontroller kan jag använda när jag spelar Virtual Console-spel?

Olika spel kräver olika handkontroller och det står alltid tydligt i informationen för spelen vilka handkontroller som stöds. Kontrollera alltid den informationen innan du köper ett Virtual Console-spel.

• Kan jag spara mina spelframgångar i Virtual Console-spel?

Ja, med ett fåtal undantag. Spel från alla format förutom Nintendo 64 och NEOGEO erbjuder möjligheten att när som helst avsluta och spara. Denna funktion fanns förstås inte med i originalversionerna. När det gäller Nintendo 64- och NEOGEO-spel saknas denna funktion, men om spelet från början hade sparfunktion finns den med i Virtual Console-versionen också. Vissa Nintendo 64- och NEOGEO-spel saknar dock komplett, inbyggd sparfunktion från början, och då finns det heller ingen komplett sparfunktion i Virtual Console-versionen. I Nintendo 64-spelet Lylat Wars kan du till exempel spara dina high score, men du kan inte spara hur långt du har kommit i spelet, vilket betyder att du måste starta om från början varje gång du startar upp spelet på nytt.

Även på Nintendo 3DS har Virtual Console-spelen sparfunktioner, även de som inte var utrustade med det då det begav sig!.

• Är Virtual Console-spelen verkligen helt identiska med originalversionerna?

En del spel är helt identiska, andra inte. Framförallt Nintendo 64-spelen skiljer sig då Virtual Console-versionerna tyvärr saknar rumble-funktion samt de funktioner som fanns för Controller Pak och Transfer Pak. Å andra sidan har Virtual Console-versionerna dubbelt så hög upplösning som Nintendo 64-originalen!

Rent grafiskt kan det förekomma pyttesmå skillnader. Virtual Console-versionen kan ibland slöa ned och gå lite långsammare än originalversionerna, men detta är för de allra flesta människor inte ens märkbart, och det förekommer väldigt sällan.

Nintendo Co., Ltd., Kyoto, Japan, är ett världsledande företag inom interaktiv underhållning, och ligger bakom ett antal ikoniska varumärken såsom Mario™, Donkey Kong™, The Legend of Zelda™, Metroid™, Pokémon™, Animal Crossing™, Pikmin™ och Splatoon™.

© Bergsala | Officiell webbplats för Nintendo i Sverige